Statsallmenningene i Dovre

Moskusgjeip+på+Dovre+(2).jpg

 

Fjellstyre administrerer bruksrettene til seter og beite samt jakt, fangst og fiske i Grimsdal og Dovrefjell Statsallmenninger. Til sammen utgjør de to statsallmenningene 921 km²  og dekker 65% av arealet i Dovre kommune. 820 km² er snaufjell.
I grenseområdet mellom Dovre og Lesja, er ikke grensa mellom Dovrefjell statsallmenning og Dalsida statsallmenning endelig fastsatt. Det området som er omfattet av overlappende grenser forvaltes i felleskap mellom Dovre fjellstyre og Lesja fjellstyre. Dette er regulert i ei egen avtale kalt "Gråsoneavtalen" og området blir omtalt som "Gråsona".

De viktigste oppgavene for fjellstyret er å administrere bruken og utnyttinga av statsallmenningene til beste for bruksberettigede og allmenheten, på en måte som fremmer næringslivet i bygda, og tar vare på naturvern- og friluftsinteressene.

Fjellstyrene sin virksomhet er hjemlet fjelloven.

 

Fjellstyre

Dovre fjellstyre ledes av et styre bestående av 5 medlemmer valgt av kommunestyret. Medlemmene sitter i perioder på 4 år (følger kommunestyreperiodene).

For perioden 2023 - 2027 består Dovre fjellstyre av:


Medlemmer                                                                            Varamedlemmer       
Stian Brenden (leder)                                                         Odd Leif Angård

Martin Hjerkind (nestleder)                                           Fred Arne Hessen

Nina Stavheim Bentdal                                                            Bjørnhild Vigerust
 
Hans Olav Arnekleiv                                                                Jo Halgunset
 
Oda Marie Landheim                                                               Jacob Korban

 

Administrasjon

Ansatte:

Rune Elnan Elise Myren
Daglig leder/fjelloppsyn Fjelloppsyn/saksbehandler

           

                                  

Ansatte har ansvaret for fjellstyrets daglige virksomhet og omsetning, samt sekretær- og regnskapsarbeid for fjellstyre.

Informasjon, salg av fiskekort, småviltjakt, villreinjakt, elg- og hjortejakt, og utleie av hytter og buer.     

I tillegg har de fjellstyreansatte mange og forskjellige oppgaver å ta seg av ute i allmenningene: Informasjon og veiledning til brukere av allmenningene, vedlikehold og oppdatering av informasjon på oppslagstavler, tilrettelegging for friluftsliv, tilsyn og vedlikehold av hytter, buer og campingplasser, restaurering av hytter og buer, søppelhåndtering, utsetting av settefisk, prøvefiske, oppsyns- og kontrollarbeid, dyretellinger og ulike registreringsoppdrag. 
Fjelloppsynet utfører i tillegg til egne oppgaver tjenestesalg til andre, der Statens naturoppsyn står for hoveddelen av tjenestekjøpet.